Ως βασικός σκοπός στο εργαστήριο της Κηπουρικής ορίζεται η γνωριμία του μαθητή με την αρμονική σχέση ανθρώπου ? φύσης και με τις αλληλεπιδράσεις στο οικοσύστημα. Ως σκοποί του εργαστηρίου ορίζονται:1) η αναγνώριση και η κατηγοριοποίηση των φυτικών, ανθοκομικών και δεντροκομικών προϊόντων,2) ο εντοπισμός, η επιλογή και ο διαχωρισμός υλικών και μέσων που χρειάζονται για την καλύτερη άσκηση κηποτεχνικών εργασιών,3) η περιγραφή και ο προσδιορισμός φυτών και δέντρων, η αναγνώριση, η κατονομασία και η ταξινόμηση των παραγόμενων προϊόντων σύμφωνα με τη χρησιμότητά τους στη διατροφή, 4) η απόκτηση δεξιοτήτων και λεπτής κινητικότητας με διάφορες κατασκευές και παρασκευές προϊόντων και 5) η ανάπτυξη αυτοπεποίθησης και αυτογνωσίας με σκοπό τη σωστή λήψη αποφάσεων για την προσωπική και οικονομική ανεξαρτησία του μαθητή.